Utforska med hänsyn

Att ge sig ut på en spännande resa med en övergiven plats som mål är en riktig krydda i vardagen. När du sysslar med urban exploring finns det dock några hederskodex du bör känna till. Vissa platser är egentligen inte öppna för allmänheten, därför väljer många att besöka dem nattetid utrustade med ljuskällor som till exempel pannlampor. Även om nattens mörker kan göra att man känner sig skyddad är det dock viktigt att känna till några saker.

Om du skulle behöva forcera en dörr hör det till exempel till hederskodexen att du ska göra det så försiktigt som det bara är möjligt. Urban exploring handlar inte om att förstöra eller gå bärsärk på de platser du besöker. Du är bara där för att stilla din nyfikenhet och undersöka. Tänk också på att även om ljuskällor ibland är nödvändiga så kan de väcka uppmärksamhet. Var noga med att inte skrämma eventuella grannar med fladdrande ljuskällor såsom pannlampor. Du vill inte att polisen ska behöva göra en onödig utryckning bara för att du är ute på upptäcktsfärd.

Var också noga med att tänka på säkerheten. När du till exempel besöker en gammal byggnad är det viktigt att tänka på att golv och tak kanske inte är i bästa skick. Var därför försiktig innan du stiger in i en byggnad. Många äldre hus är byggda av asbest. Det är ett material som kan vara direkt hälsofarligt om det behandlas fel. Du ska absolut inte försöka bryta upp fasaden eller ens ta på den eftersom du då kan utsättas för farliga och cancerframkallande ämnen.

Om du bara har dessa regler i åtanke kan du lugnt ge dig ut på upptäcktsfärd. Att utforska det som är öde och mystiskt är en mycket spännande hobby att ägna sig åt. Tänk också på att det inte alltid är en god idé att lägga ut bilder på sociala medier efter ditt äventyr. Risken är då att platsen blir allt för exploaterad.