Övergivna barnhem

Alla växte vi upp med berättelser som på ett eller annat sätt handlade om barnhem. Barnhemmet har alltid varit en av de mest slående skildringarna som använts i skönliteraturen, en obehaglig kontrast mellan livet för fattiga och rika barn. Det mest kända exemplen återfinns i böckerna från den världsberömda författaren Charles Dickens, som bland annat skrev berättelsen om Oliver Twist, pojken från ett barnhem som hamnade på gatan. Men trots denna tydliga kulturella bild vi har av barnhem är det sällan vi får höra några nyheter om dem i tidningarna. Detta är tack vare att vi över många decennier gradvisbörjat upptäcka att denna väldigt gammaldags syn på hur föräldralösa eller oönskade barn bör behandlas inte är produktiv för barnens psykiska hälsa. Många av världens moderna samhällen har gjort samma sak, och därför är det sällsynt att se ett barnhem nuförtiden. Av den anledningen finns det många övergivna barnhem världen över, och det är inte minst sagt en obekväm insyn i hur världen brukade fungera när man får ta del av bilder från dessa byggnader.

 

barnsangar-chernobyl

 

Här har vi till exempel en bild från ett barnhem i Pripyat, Chernobyl, taget från efter att den ökända härdsmältan tvingade tiotusentals människor att evakuera området. Likt alla bilder från Chernobyl ligger det en otäck känsla över det hastigt övergivna boplatserna, men det är inte det ända otäcka som denna bilden delar med sig av. Här får vi ta en del av hur trångt och instänkt det kunde vara i ett barnhem för bara femtio år sedan. Barnen bodde tätt intill varandra på väldigt obekväma sängar. Detta var vanligt då varken plats eller resurser fanns för att ge barnen den omgivning de behövde. Inga öppna ytor, ingen kreativ eller lekfull interiör, inte ens barnlampor. Barn förr i tiden hade inte ens förutsättningarna att få vara barn.

 

Sängarna gör bilden speciellt obekväma då vi associerar barnsängar med trygghet, kärlek och stabilitet för ett barn. Vi köper våra våningssängar som har mjuka madrasser, rundade hörn och söta dekorationer för att de ska må bra och enkelt ta sig igenom natten. Dessa sängar, med deras kalla metall, deras industriella design och det enorma antalet för ett medelstort rum väcker obehag. En barnsäng som inte gör ett barn tryggt är ingen barnsäng alls.

 

barnhem-haiti

 

Här har vi ett barnhem från andra sidan världen i Haiti. När barnhem och industriella Europa går hand i hand i vårt kulturella tänkande kan det ofta behövas att vi exponeras för barnhem i andra, mindre utvecklade länder i världen. Det här är en kall, sönderriven betongbyggnad som för bara några år sedan hade barn i sig. Nu när det blivit övergivet efter den enorma fattigdom som slog landet efter jordbävningen i Haiti är de enda som bor här volontärarbetare som behöver skydd om natten (det är deras tält som syns på bilden)

 

barnhem-amerika

 

Vårt sista övergivna barnhem kommer från amerika. Holy Family Orphanage i Michigan brukade vara ett mycket prestigefullt och välrenoverat barnhem under det tidiga 1900-talet. Rekordstora mängder pengar från kyrkan användes för dess konstruktion, men det övergavs på 60-talet. Trots att staten försökt sälja huset för så lite som 4 miljoner kronor har ingen än nappat. Att det är ett sådant renovationsprojekt är nog inte särskilt lockande. Det finns åtminstone inga hemska barnsängar kvar i byggnaden.